Oedeemtherapie

Door manuele lymfedrainage (een speciale massagetechniek) te combineren met compressietherapie (het aanbrengen van zwachtels of elastische kousen) zorgt onze huidtherapeut ervoor dat het vocht beter wordt afgevoerd. Hierdoor nemen pijn en stijfheid af. Daarnaast adviseert onze huidtherapeut u graag hoe u zelf de afvoer van lymfevocht kunt stimuleren en verergering kunt voorkomen.

Oedeem- en lymfoedeem-therapie

Oedeemtherapie start meestal met een nulmeting en daarna wordt er pas behandeld. Het lymfesysteem wordt geactiveerd en het vocht wordt naar delen van het lichaam gemasseerd waar het beter afgevoerd kan worden. Vervolgens wordt in dezelfde behandeling gezwachteld of getapet om het bereikte resultaat vast te houden. Een elastische kous kan de zwachtel vervangen zodra het oedeem constant is.

Oedeem

Manuele lymfedrainage

Met een zacht pompende beweging van de handen activeert onze huidtherapeut het netwerk van lymfevaten direct onder de huid. Door de speciale handgrepen die de therapeut toepast, de zogeheten oedeem- en fibrosegrepen, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden. Met oedeemgrepen leidt onze huidtherapeut het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Met fibrosegrepen maakt onze huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt. Soms worden littekengrepen ingezet om verharde en/of verkleefde littekens doorgankelijk te maken voor vocht.

Ambulante compressietherapie

Onze huidtherapeut zwachtelt het oedemateuze gebied in, zodat er druk op onderliggende weefsels komt. Hierdoor wordt het vocht beter afgevoerd. Bij oedeem aan armen en benen is beweging noodzakelijk, want daardoor wordt het bloed door kuit- of armspieren richting het hart gepompt en kan het lymfevocht dankzij de toegenomen bloedcirculatie afgevoerd worden.

Fascietechnieken

Het kan zijn dat onze huidtherapeut speciale massagetechnieken inzet, die inwerken op het bindweefsel in het lichaam. Rek- en/of rolbewegingen kunnen worden gebruikt om de verschuifbaarheid tussen de verschillende huidlagen te verbeteren. Deze techniek wordt veel toegepast bij patiënten die een borstkankeroperatie hebben ondergaan.

Ademhalings- en bewegingsoefeningen

Onze huidtherapeut geeft u specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen die de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten bevorderen.

Lymftaping

Als het aanbrengen van zwachtels lastig is, bijvoorbeeld op de romp, dan maken we gebruik van lymftaping. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor er in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt voor het verplaatsen van het vocht. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen stroomt het vocht naar plaatsen waar het gemakkelijker opgenomen wordt.

Intermitterende Pneumatische Compressie therapie (IPC-therapie)

Bij IPC-therapie wordt het aangedane lichaamsdeel omspannen door een manchet. Door de manchet worden luchtdrukgolven geleid die de afvoer van lymfevocht bevorderen. De hoogte van de druk, de compressietijd en de pauze tussen de drukgolven worden afgestemd op de patiënt.

Elastische kous

Ook de therapeutische elastische kous geeft tegendruk en zorgt ervoor dat het vocht niet terugvloeit naar het reeds behandelde gebied.

Littekenbehandeling

Verstoring van het lymfestelsel, de oorzaak van lymfoedeem, komt vaak voor na een operatieve ingreep. De huid van en rondom het litteken kan strak staan en het litteken kan verharden of fibroseren. Een littekenmassage helpt dan en siliconenpleisters of lymftaping ondersteunen de behandeling.

Lipoedeem

Lipoedeem is een aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig verdeeld is over het lichaam. De eerste symptomen van lipoedeem zijn onevenredig zware benen, heupen, billen en/of armen waarbij het overtollige vetweefsel abrupt stopt bij knieën, enkels, ellebogen of polsen. Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich meer voordoet bij vrouwen dan bij mannen en dat de ziekte niet wordt veroorzaakt door teveel eten. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Lipoedeem ontwikkelt zich over het algemeen tijdens of net na de puberteit, maar de aandoening kan ook tijdens de zwangerschap of op latere leeftijd tijdens de menopauze tot uiting komen. Hormonen spelen een rol en soms is een schildklierafwijking de oorzaak. Streutker Mediskin is gespecialiseerd in het uitvoeren van een lipoedeem-behandeling. In de basis zijn lipoedeem-behandelingen vergelijkbaar met de oedeemtherapie.

Resultaten van de oedeemtherapie

Door de verbeterde afvoer van weefselvocht vermindert de druk in het oedeemgebied. Het strakke gevoel, al dan niet pijnlijk, wordt minder of verdwijnt en u kunt weer beter bewegen. De afgenomen druk en het verdwijnen van het weefselvocht bevorderen ook de genezing van wonden en verminderen de vorming van littekenweefsel. Oedeemtherapie is een langdurig traject waarbij patiënten gedurende een langere periode twee tot drie keer per week behandeld moeten worden.

Wat kunt u zelf doen?

Sport en beweging stimuleren de lymfevaten om vocht af te voeren. Wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn af te raden. Vermijd liever zware en langdurige lichamelijke inspanning. Onze huidtherapeut kan u specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen aanleren die de afvoer van lymfevocht bevorderen. Voorkom lang staan of zitten en pas op met wondjes!

In het kort

  • Minder pijnlijke benen
  • Geen vermoeide benen
  • Verminderen ontsierende vochtophoping

Prijs en vergoeding

In de regel wordt de behandeling van oedeem vergoed. Behandeling van oedeem is een specialisme van huidtherapeuten. U hebt altijd een verwijzing nodig van de arts.

Meer weten over oedeemtherapie? Wij adviseren u graag