Lymfoedeem-behandeling

Bij lymfoedeem wordt door een stoornis van het lymfevatenstelsel weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt onder andere (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. Door manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek), in combinatie met compressietherapie (het aanbrengen van zwachtels of elastische kousen) zorgt onze huidtherapeut ervoor dat het vocht beter afgevoerd wordt.

Lymfoedeem-behandelopties

Lymfoedeem geeft in het aangedane gebied, bijvoorbeeld armen, benen en/of de rest van het lichaam, een zwaar gevoel en/of een gevoel van spanning. Soms veroorzaken de zwellingen zeurende of stekende pijn en stijfheid in gewrichten. Bewegingen kunnen beperkt worden. Het gewicht en de lichaamsomvang kunnen toenemen. Lymfoedeem kan ook voorkomen in de midline (borst, buik, rug en genitaliën). Vaak is dit het gevolg van de behandeling van kanker. Ook hiervoor kunt u terecht bij onze huidtherapeut. Behandeling en compressie in deze regionen kan enorme verlichting bieden.
Behandeling van lymfoedeem bij Streutker Mediskin kan door de, vaak gecombineerde, inzet van:

 • Manuele lymfdrainage
 • Oedeemtherapie
 • Ambulante compressietherapie
 • Fascietechnieken
 • Ademhalings- en bewegingsoefeningen
 • Lymftaping
 • Intermitterende Pneumatische Compressie therapie (IPC-therapie)
 • Elastische kous
 • Litteken-behandeling
Lymfoedeem compressietechniek

Manuele lymfdrainage

Door manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek), altijd in combinatie met compressietherapie (het aanbrengen van zwachtels of elastische kousen), zorgt onze huidtherapeut ervoor dat het vocht beter afgevoerd wordt. Hierdoor nemen pijn en stijfheid af. Daarnaast adviseert onze huidtherapeut u graag hoe u zelf de afvoer van lymfevocht kunt stimuleren en verergering kunt voorkomen.

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie start meestal met een nulmeting en daarna wordt er pas behandeld. Het lymfesysteem wordt geactiveerd en het vocht wordt naar delen van het lichaam gemasseerd waar het beter afgevoerd kan worden. Vervolgens wordt in dezelfde behandeling gezwachteld of getapet om het bereikte resultaat vast te houden. Een elastische kous kan de zwachtel vervangen zodra het oedeem constant is.

Manuele lymfedrainage

Met een zacht pompende beweging van de handen activeert onze huidtherapeut het netwerk van de lymfevaten direct onder de huid. Door de speciale handgrepen die de therapeut toepast, de zogenaamde oedeem- en fibrosegrepen, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden. Met oedeemgrepen leidt onze huidtherapeut het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Met fibrosegrepen maakt onze huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt. Soms worden littekengrepen ingezet om verharde en/of verkleefde littekens doorgankelijk te maken voor vocht.

Ambulante compressietherapie

Onze huidtherapeut zwachtelt het oedemateuze gebied in, zodat er druk op onderliggende weefsels komt. Hierdoor wordt het vocht beter afgevoerd. In geval van oedeem aan armen en benen is beweging noodzakelijk want daardoor wordt het bloed door kuit- of armspieren richting het hart gepompt en kan het lymfevocht dankzij de toegenomen bloedcirculatie afgevoerd worden.

Fascie-technieken

Het kan zijn dat onze huidtherapeut speciale massagetechnieken gebruikt, die inwerken op het bindweefsel in het lichaam. Rek- en/of rolbewegingen kunnen worden gedaan om de verschuifbaarheid tussen de verschillende huidlagen te verbeteren. Deze techniek wordt veel ingezet bij patiënten die een borstkankeroperatie hebben ondergaan.

Ademhalings- en bewegingsoefeningen

Onze huidtherapeut geeft u specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen die de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten bevorderen.

Lymftaping

Als het aanbrengen van zwachtels lastig is, bijvoorbeeld op de romp, dan maakt onze huidtherapeut gebruik van lymftaping. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor er in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte voor de verplaatsing van het vocht. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen stroomt het vocht naar plaatsen waar het gemakkelijker opgenomen wordt.

Intermitterende Pneumatische Compressie therapie (IPC-therapie)

IPC- therapie is een behandeling waarbij het aangedane lichaamsdeel wordt omspannen door een manchet. Door de manchet worden luchtdrukgolven geleid die de afvoer van lymfevocht bevorderden. De hoogte van de druk, de compressietijd en de pauze tussen de drukgolven worden afgestemd op de patiënt.

Elastische kous

Ook de therapeutische elastische kous geeft tegendruk en zorgt ervoor dat het vocht niet terugvloeit naar het reeds behandelde gebied.

Litteken-behandeling

Verstoring van het lymfestelsel, de oorzaak van lymfoedeem, komt vaak voor na een operatieve ingreep. De huid van en rondom het litteken kan strak staan en het litteken kan verharden of fibroseren. Een littekenmassage helpt dan en siliconenpleisters of lymftaping ondersteunen de behandeling.

Lymfestelsel

Het lymfestelsel is een netwerk van lymfevaten en lymfeknopen of klieren. Ze maken deel uit van ons reinigings- en afweersysteem. De lymfevaten verzamelen het vocht dat zich tussen de cellen van onze weefsels bevindt. Via de lymfevaten vloeit dit weefselvocht naar de lymfeknopen of klieren. Deze klieren, die onder andere in onze liezen, oksels en hals zitten, filteren en reinigen het weefselvocht. Ze filteren afvalstoffen en maken dus eventuele ziekteverwekkers onschadelijk. Als delen van het lymfestelsel beschadigd zijn of ontbreken, dan wordt het weefselvocht niet of slechts gedeeltelijk afgevoerd. Het ophopende vocht veroorzaakt zwellingen die we lymfoedeem noemen.

Primair en secundair lymfoedeem

Bij primair lymfoedeem zijn de afwijkingen aan het lymfestelsel aangeboren. Het lymfoedeem kan zich direct na de geboorte manifesteren of in een later stadium, bijvoorbeeld na een trauma of een operatie.
Secundair lymfoedeem ontstaat door invloeden van buitenaf, zoals een (wondroos)infectie, ernstige verbranding van de huid of een open botbreuk. Secundair lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestralingen bij kankerbehandeling of een operatie waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt.

In het kort

 • Zwellingen huid verminderen
 • Minder vermoeide benen
 • Minder zwaar gevoel

Prijs en vergoeding

Behandeling van lymfoedeem wordt in de regel vergoed door de zorgverzekeraar. Meerdere behandelingen zijn noodzakelijk voor een optimaal resultaat. U hebt altijd een verwijzing nodig van de arts. Vraag onze huidtherapeut om advies.

Meer weten over lymfoedeem behandeling? Wij adviseren u graag