Littekens verwijderen

Littekens zijn ontsierende en vaak gevoelige huidafwijkingen die ontstaan bij verstoring van de wondgenezing. Voor littekens verwijderen zijn verschillende technieken, zoals medische camouflage van verkleuringen, chemische peelings bij acne-littekens of licht- en lasertherapie.

Littekens vervagen, verminderen en verdwijnen

Onze huidtherapeut kan problemen behandelen die voortkomen uit littekenweefsel, zoals hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping).
De behandelopties zijn onder andere:

  • Medische camouflage van verkleuringen
  • Chemische peeling bij acne-littekens
  • Licht- en lasertherapie

 

litteken verwijdern

Acne-littekens weghalen

Acne geeft andere littekens dan bijvoorbeeld een operatieve ingreep. Soms liggen littekens verzonken in de huid, andere littekens zijn rood, jeuken of doen pijn. Een litteken kan ook buiten de wondranden groeien. Dit komt vaker voor bij jonge mensen en mensen met een donker huidtype. Ze ontstaan tijdens de genezing van operatiewonden, brandwonden, vaccinaties, tatoeages, piercings of acne. Zeer vervelend is het als een litteken beperkingen in de beweging geeft. Soms leiden littekens tot psychosociale klachten als de gevolg van schaamte voor cosmetische ontsieringen.

Littekenmassage bij een atrofisch litteken

Het doel van littekentherapie is om de doorbloeding rondom en in het litteken te verbeteren. Door een goede doorbloeding wordt de huid rondom het litteken beter gevoed, waardoor het litteken steviger wordt en het niveauverschil met de huid vermindert. Daarnaast vermindert eventuele pijn. Onze huidtherapeuten gebruiken speciale massagegrepen die zijn gericht op de doorbloeding en het herstel van de cellen. Afhankelijk van het type litteken kan een zachte of juist stevige massage nodig zijn. Om een goed resultaat te krijgen, herhalen we deze massagetechniek vaak.

Littekenmassage bij een hypertrofisch litteken

Om een hypertrofisch litteken te verminderen, is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met de behandeling. Dit voorkomt de groei van het litteken waardoor het moeilijker te behandelen is. Het doel van de therapie is om het litteken soepeler te maken en om een betere doorbloeding te krijgen. In het begin mag het litteken zelf niet behandeld worden omdat het nog moet herstellen. De huid eromheen mag wel behandeld worden. Onze huidtherapeut kan gebruik maken van siliconenproducten om het litteken tot rust te brengen, de roodheid te verminderen en het litteken soepeler te maken. Behandeling met de CO2-laser wordt ook veel toegepast bij hypertrofische littekens.

Littekenmassage bij hypertrofische littekens door brandwonden

Bij brandwonden moet de huid heel licht gemasseerd worden. Dit omdat trekbewegingen van de huid bepaalde cellen beïnvloeden, die een negatieve invloed op het litteken kunnen hebben. Deze massage moet vaak herhaald worden en doordat dit zacht gebeurt, werkt deze massage ook pijn-verminderend. Wanneer het litteken goed genezen is, kan er wat steviger gemasseerd worden. Met deze methode wordt geprobeerd om het litteken losser van de onderlaag te krijgen, waardoor het minder trekkerig aanvoelt. Als de huid soepeler is, wordt de huid beweeglijker en wordt het litteken minder pijnlijk. Vanwege het herstel van het litteken, wordt eerst de huid om het litteken heen gemasseerd voordat het litteken zelf gemasseerd wordt.

Siliconenpleisters

Siliconenpleisters zijn bedoeld voor het op maat behandelen van zowel oud als nieuw hypertrofisch en keloïd littekenweefsel. Een keloïd is een goedaardig gezwel van littekenweefsel dat flinke proporties kan aannemen. Siliconenpleisters kunnen ook bij pas gesloten wonden, bijvoorbeeld bij brandwonden en postoperatieve wonden, gebruikt worden ter voorkoming van de vorming van hypertrofisch en keloïd littekenweefsel. Siliconenpleisters zijn zelfklevend, wasbaar en opnieuw te gebruiken. Ze bevorderen de soepelheid en de flexibiliteit van littekens en verminderen pijn, roodheid en jeuk. Bovendien zijn siliconenpleisters ideaal om directe wrijving op de huid te voorkomen.

Fractional laser

Naast huidverbetering wordt de fractional laser ook gebruikt om littekens te behandelen. De laser verbetert de structuur van de huid en heeft op hypertrofische littekens een schurende werking, waardoor de huid vlakker wordt. Bij atrofische littekens heeft het een verstevigende en verdikkende werking, waardoor de littekens opgevuld worden. Hierdoor zijn bijvoorbeeld acne-littekens erg goed te behandelen.

Acne-littekens

Littekens door acne kunnen vooral in het gelaat zeer storend zijn. Door de ontstekingen die bij acne vaak voorkomen, kunnen naderhand littekentjes ontstaan. Vaak zijn dan putjes zichtbaar die oppervlakkig zijn of dieper in de huid liggen. Deze kunnen worden vervaagd door chemische peeling of microdermabrasie.

Chemische peeling

Oude littekens of littekens ten gevolge van acne kunnen worden vervaagd door chemische peeling. Deze peeling haalt geleidelijk de bovenste laag cellen van de huid weg. Hierdoor vlakken littekens af en wordt de huid egaler. Kijk voor meer informatie over chemische peeling op de pagina acne-therapie .

Wat kunt u zelf doen?

Stel een litteken in de eerste periode na het ontstaan (circa 18 maanden) niet bloot aan extreme temperatuurschommelingen of felle zon. Probeer zoveel mogelijk van de wond en littekens af te blijven, ook als deze jeuken of pijn doen. Onze huidtherapeut kan u massagetechnieken aanleren om, indien nodig en mogelijk, het litteken te masseren ter vermindering van jeuk en pijn. U kunt ook siliconenpleisters of vochtherstellende crèmes gebruiken. Onze huidtherapeut kan u hierin adviseren.

In het kort

  • Littekens verwijderen
  • Egalere huid
  • Verkleuringen behandelen

Prijs en vergoeding

Behandeling van littekens is een specialisme van onze huidtherapeuten. U hebt daarvoor een verwijzing van uw arts. Vraag onze huidtherapeuten om advies.

Meer weten over littekens verwijderen? Wij adviseren u graag