Lipoedeem-behandeling

Lipoedeem is een pijnlijke aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig verdeeld is over het lichaam. Er ontstaan plaatselijke vetophopingen op heupen, dijen, onderbenen, binnenkant van knieën of armen, die niet beïnvloed worden door gewichtsvermindering en sporten. U kunt het beste een huisarts of medisch specialist benaderen voor een diagnose en een gezondheidsprofiel.

Lipoedeem-behandeling

Lipoedeem betekent letterlijk vetzwelling en staat ook bekend als pijnlijk vetsyndroom. Het is een niet vaak voorkomende chronische aandoening van het vetweefsel die voornamelijk vrouwen treft. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie, de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan beide zijden. Dit in tegenstelling tot lymfoedeem, dat zich ook aan één been of één arm kan voordoen.

DSC_0053

 

Lipoedeem-symptomen

De eerste symptomen van lipoedeem zijn onevenredig zware benen, heupen, billen en/of armen waarbij het overtollige vetweefsel abrupt stopt bij knieën, enkels, ellebogen of polsen. Gewichtsverlies heeft nauwelijks invloed op de buitenproportionele vet- en vochtophopingen. Boven- en onderlichaam kunnen wel twee tot drie kledingmaten verschillen. Lipoedeem-weefsel is gevoelig, de pijn kan variëren van mild tot extreem waarbij een lichte aanraking of druk al niet te verdragen is. De huid oogt walnootachtig als een extreme vorm van cellulite (sinaasappelhuid). Er ontstaan snel blauwe plekken. Benen voelen zwaar aan en zijn opgezwollen door vochtophoping (meer informatie vindt u op onze pagina lymfoedeem). Het volume kan tot gewrichtsproblemen leiden, zoals knieklachten, en de huid van de benen kan beschadigen door schuring. Kijk voor meer informatie op de pagina lymfoedeem .

Lipoedeem-behandelopties

De behandelopties bij Streutker Mediskin zijn:

  • Manuele Lymfedrainage
  • Compressietherapie
  • Steunkousen

Soms is het wenselijk om naast een huidtherapeut ook andere (para)medici in te schakelen, zoals een diëtiste, psycholoog of chirurg. Een chirurgische ingreep in de vorm van liposuctie kan in een vergevorderd stadium de functionaliteit van het lichaam verbeteren, pijnklachten en zwelling verminderen en uw fysieke uiterlijk en kwaliteit van leven verbeteren.

In het kort

  • Minder pijnlijke benen
  • Manuale lymfedrainage
  • Compressie vermindert klachten

Prijs en vergoeding

Behandeling van lymfoedeem wordt in de regel vergoed door uw zorgverzekeraar. U hebt een verwijzing nodig van een arts. Meerdere behandelingen zijn noodzakelijk voor optimaal resultaat. Vraag onze huidtherapeut om advies.

Meer weten over lipoedeem behandeling? Wij adviseren u graag