April 2019 – Oedeem

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel. Door het vasthouden van vocht zwelt het lichaamsdeel op. En dit kan vervelende klachten geven zoals jeuk en pijn. De eerste tekenen van oedeem zijn meestal zichtbaar bij de enkels en voeten. Deze zijn dikker dan normaal. Om erachter te komen of er sprake is van oedeem kan je de oedeem test doen: druk je vinger stevig in je huid en haal deze na 10 seconden weer weg. Als je een putje ziet, houd je vocht vast en is er sprake van oedeem.

Oedeem is op verschillende manieren te behandelen. Op basis van de intake kiezen wij samen met jou de juiste behandelmethode!

Eva Streutker
Streutker Mediskin

Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte vrijwel uitsluitend bij vrouwen voorkomt. De ziekte wordt niet veroorzaakt door teveel eten. Hoewel overgewicht de situatie wel verslechtert. Het staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling. Bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. Vaak speelt de menopauze of een aandoening, zoals een schildklierafwijking, een rol.

Lymfoedeem

Lymfe of lymfevloeistof is een kleurloze lichaamsvloeistof die door een apart vatenstelsel stroomt: het lymfevatenstelsel. Bij lymfoedeem is er sprake van een stoornis in het lymfestelsel. Bij een aangeboren afwijking in het lymfestelsel kunnen de lymfevaten en/of -knopen niet goed zijn ontwikkeld. Meestal treedt lymfoedeem op na een ernstige beschadiging of verwijdering van de lymfevaten of lymfeknopen. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een wond, na een operatie of bij bestraling.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.