September 2018 – Pigmentvlekken

De zomer loopt ten einde en hopelijk heb je kunnen genieten van de zon. Als huidtherapeut natuurlijk graag weten, of de huid goed beschermd is geweest tijdens de zonovergoten dagen. De juiste bescherming van de huid voorkomt zonverbranding. Maar wat veel mensen niet weten is dat het ook het ontstaan van pigmentvlekken voorkomt.

De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel één of meer pigmentvlekjes op de huid. Deze bruinige vlekjes zijn kleurstoffen in de huid, ook wel melanine genoemd. Door teveel zon kunnen de cellen die pigment maken in de war raken. Hierdoor ontstaan ophopingen van pigment: pigmentvlekjes. Verderop in de nieuwsbrief meer uitleg over de verschillende soorten pigmentvlekjes.

Pigmentvlekjes kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Op basis van de intake kiezen wij samen met jou de juiste behandelmethode. Eén van die behandelmethodes wordt in deze nieuwsbrief verder uitgelicht. En zoals iedere maand hoort daarbij ook weer een leuke actie. Lees snel verder!

Eva Streutker
Streutker Mediskin

Soorten pigmentvlekken

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken met ieder een eigen oorzaak.

Ouderdomsvlek
Ouderdomsvlek is een veel voorkomende bruine verkleuring van de huid die doorgaans goedaardig is. Deze huidafwijking treedt vaak vanaf middelbare leeftijd op bij mensen met een licht huidtype die veelvuldig aan zonlicht heeft blootgestaan. Een ouderdomsvlek komt met name voor in het gezicht en op de handruggen.

Melasma

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een goedaardige bruine verkleuring in het gelaat bij vrouwen die zwanger zijn, de pil of hormoonmedicatie gebruiken. Melasma zie je vooral op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Het is een onschuldige huidafwijking. Na de bevalling of na het stoppen met de pil of andere hormoonmedicatie verdwijnt melasma vaak weer spontaan.

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)

Het is nogal een ingewikkelde naam. Het komt erop neer dat het een goedaardige rode tot bruine verkleuring van de huid is. Het komt voor op plaatsen waar een ontsteking heeft plaatsgevonden, zoals acne of eczeem. Nadat de ontsteking is verdwenen kan de verkleuring heel langzaam wegtrekken. Dit is helaas lang niet altijd het geval.

Lasertherapie

Herken je een pigmentvlek op jouw huid dan kun je terecht bij één van onze huidtherapeuten. De huidtherapeuten maken gebruik van de nieuwste technieken op het gebied van lasertherapie.

De werking van de laser is als volgt: de puls die de laser stuurt, wordt door het pigment in de huid opgenomen. Dit pigment wordt zo vernietigd. De apparatuur zorgt ervoor dat alleen het pigment in de huid wordt geraakt en dat de omliggende huid niet wordt beschadigd. Het verschilt per pigmentvlek hoeveel behandelingen er nodig zijn om deze definitief te verwijderen. Een kleine oppervlakkige vlek heeft 1 tot 2 behandelingen nodig. Diepere vlekken zo’n 8 tot 10 behandelingen.