Oktober 2018 – ‘Borstkankermaand’

Al jarenlang staat de maand oktober internationaal bekend als de ‘borstkankermaand’. De hele maand oktober wordt er extra aandacht gevraagd voor borstkankeronderzoek. Ook wij vinden het belangrijk om hier extra aandacht aan te geven. Want nog steeds krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker.

Het behandeltraject van borstkanker is intensief en heeft een grote impact op jouw geestelijke en fysieke gesteldheid. Door de behandelingen veranderd er veel en snel aan jouw lichaam. Daarom is het nazorgtraject van de behandeling zo belangrijk. Wij begrijpen dat tijdens het behandeltraject veel op jou af komt. Daarom organiseren wij samen met de Mammapoli van het Flevoziekenhuis op donderdag 11 oktober de informatie- en verwen bijeenkomst ‘Weer vrouw’.

Tijdens de bijeenkomst is er een markt waar je informatie kunt krijgen over problemen die kunnen optreden tijdens of na het behandeltraject. Bijvoorbeeld op het gebied van haaruitval, seksualiteit en de overgang. Ook wordt er aandacht besteed aan coaching trajecten, microneedling, massage, cosmetiek en is er genoeg ruimte op vragen te stellen.

De informatiemarkt is geopend van 17:00 tot 18:00 en van 19:00 tot 20:00 uur en vindt plaats in het pand van Streutker Mediskin: Schoutstraat 126, Almere Stad. Tussen 18:00 en 19:00 uur worden presentaties geven over een drietal onderwerpen:
– Complementaire geneeskunde, door Cylla Friedberg, arts.
– Problemen met seksualiteit, door Marlies Kuijt, seksuoloog.
– Overgangsproblemen, door Mirjam Hartsuiker, overgangsconsulent.

Je kan je vóór 1 oktober a.s. aanmelden voor de bijeenkomst ‘Weer vrouw’ bij Hanna de Rijp:
e-mail: hdrijp@flevoziekenhuis.nl
telefonisch: 036 – 868 9688

In nieuwsbrief van de maand oktober vind je meer informatie over de lichamelijke gevolgen van (borst)kanker en het nazorgtraject.

Eva Streutker
Streutker Mediskin

De huid na (borst)kanker

Tijdens en na radiotherapie kan de huid veranderen in het gebied waar de bestraling plaats vindt of heeft plaats gevonden. Hier kan de huid droog en schilferig worden of juist vettig. Daarnaast is de huid vaak rood en dun. In een later stadium is het mogelijk dat de bestraalde huid een donkere verkleuring toont of dat er vaatjes zichtbaar zijn.

De huid kan ook veranderen door medicatie. Na een behandeling met chemotherapie kan de huid droger worden en sneller verouderen. In sommige gevallen is het mogelijk dat door medicatie zoals hormoontabletten, acne of (dons) overbeharing ontstaat.

Door bestraling of een operatie kunnen lymfevaten beschadigd raken. Hierdoor kan lymfoedeem ontstaan. Dit zijn abnormale vochtophopingen in het lichaam, deze ophopingen geven vaak een pijnlijke zwelling. Na een operatie is er een kans dat er een litteken ontstaat. Soms kan een litteken klachten geven zoals, een strak of pijnlijk gevoel.

Mamma-care

De behandeling van borstkanker is een intensief traject, er komt veel op je af. Om een klein beetje van de zorgen af te nemen biedt Streutker Mediskin het totaal pakket aan nazorg aan. Oedeemtherapie, borstprothese, lingerie, badmode, therapeutisch elastische kousen en de haarwerkspecialist: alles onder één dak. Wij kunnen jou behandeltraject volgen en aangeven welke behandelmethode geschikt is op welk moment. Je hoeft niet meer op zoek te gaan naar diverse aanbieders en steeds opnieuw jouw verhaal te vertellen. Daarnaast blijft het contact persoonlijk en goed op elkaar afgestemd.

Meer informatie kan je vinden op onze website of kom gerust langs voor een persoonlijk gesprek met één van onze huidtherapeuten.