November 2018 – De eeuwige strijd tegen overbeharing

De afgelopen zomer ben je waarschijnlijk de strijd weer aangegaan met het weghalen van de haartjes in en rond de oksel en bikinilijn. Ook is het goed mogelijk dat jouw wapen tijdens die strijd een scheermesje, een hars strip of een ontharing crème is geweest. Na een paar dagen was de strijd alweer verloren. Want de haartjes waren terug gegroeid. Gelukkig is deze strijd te stoppen. Bij Streutker Mediskin helpen wij jou voorgoed van de oksel en bikinilijn haren af met behulp van een laserbehandeling. Onze huidtherapeuten zijn gediplomeerd en speciaal opgeleid voor deze laserbehandeling.

Iedereen heeft beharing op haar of zijn lichaam, de een wat meer dan de ander. Maar bij een enkeling is de beharing zo extreem dat men spreekt van overbeharing. Overbeharing is een aandoening waarbij te veel en te dikke haren groeien op plaatsen waar normaal geen of slechts dunne haren zitten. Er zijn twee vormen van overbeharing: Hypertrichose en Hirsutisme. Verderop in de nieuwsbrief van november meer informatie over deze twee vormen van overbeharing. Ook kom je meer te weten over de laserbehandeling en de actie die daarbij hoort. Lees snel verder!

Eva Streutker
Streutker Mediskin

Soorten overbeharing

Er zijn twee vormen van overbeharing, hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar soms ook gecombineerd.

Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de kaaklijn. Haren op de armen worden langer en nemen in aantal toe. Ook de onderbenen en romp zijn vaak zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor en ontstaat in de pubertijd.

Bij Hirsutisme treedt er haargroei op waar mannen normaal gesproken haar kunnen ontwikkelen. Daar hebben vrouwen gewoonlijk alleen donshaar. Zoals bijvoorbeeld op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Daar verschijnt meer en dikker haar. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.

Laserbehandeling

Ontharen met behulp van de lasertechniek fotothermolyse verkleint de kans van het ontsteken van de haarzakjes omdat de haren grotendeels verwijderd worden. Bij Streutker Mediskin passen wij fotothermolyse veelvoudig toe. De huid wordt daarbij zeer kort blootgesteld aan een lichtbundel met een specifieke golflengte. Het pigment in het haartje neemt de lichtenergie op, de energie zet zich om in warmte en vernietigt of beschadigt het haartje inclusief het haarzakje. De behandeling kan als pijnlijk ervaren worden, maar doordat de laserapparatuur een koelsysteem heeft dat de bovenlaag van de huid beschermt, wordt de pijn verminderd.

Het aantal behandelingen dat nodig is om het gewenste resultaat te bereiken varieert. Onze huidtherapeuten zijn gediplomeerd en speciaal opgeleid voor deze laserbehandeling. De kosten voor ontharen verschillen per behandelgebied. Wanneer je ervoor kiest om je te laten ontharen door een van onze huidtherapeuten, is het belangrijk dat je zelf niet meer epileert (met pincet of de touwtjesmethode) of harst. Je mag de haren wel afknippen of scheren. Eventueel kun je ook kiezen voor een ontharings-crème die geen huidirritaties veroorzaakt.