Pigmentvlekken

De juiste bescherming van de huid voorkomt zonverbranding. Maar wat veel mensen niet weten is dat het ook het ontstaan van pigmentvlekken voorkomt.

De meeste mensen hebben vanaf middelbare leeftijd wel één of meer pigmentvlekjes op de huid. Deze bruinige vlekjes zijn kleurstoffen in de huid, ook wel melanine genoemd. Door teveel zon kunnen de cellen die pigment maken in de war raken. Hierdoor ontstaan ophopingen van pigment: pigmentvlekjes.

Ouderdomsvlek
Ouderdomsvlek is een veel voorkomende bruine verkleuring van de huid die vaak goedaardig is. Deze huidafwijking treedt vaak vanaf middelbare leeftijd op bij mensen met een lichte huidtype die veelvuldig aan zonlicht heeft blootgestaan. Een ouderdomsvlek komt met name voor in het gezicht en op de handruggen.

Melasma
Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een goedaardige bruine verkleuring in het gelaat bij vrouwen die zwanger zijn, de pil of hormoonmedicatie gebruiken. Melasma zie je vooral op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Het is een onschuldige huidafwijking. Na de bevalling of na het stoppen met de pil of andere hormoonmedicatie verdwijnt melasma vaak weer spontaan.

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)
Het is nogal een ingewikkelde naam, maar het komt erop neer dat het een goedaardige rode tot bruine verkleuring van de huid is. Het komt voor op plaatsen waar een ontsteking heeft plaatsgevonden, zoals acne of eczeem. Nadat de ontsteking is verdwenen kan de verkleuring heel langzaam wegtrekken. Dit is helaas lang niet altijd het geval.

Pigmentvlekjes kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Op basis van de intake kiezen wij samen met jou de juiste behandelmethode. Eén van die behandelmethodes wordt in deze nieuwsbrief verder uitgelicht.

Laat een reactie achter