Overbeharing

Iedereen heeft beharing op haar of zijn lichaam, de een wat meer dan de ander. Maar bij een enkeling is de beharing zo extreem dat men spreekt van overbeharing. Overbeharing is een aandoening waarbij te veel en te dikke haren groeien op plaatsen waar normaal geen of slechts dunne haren zitten. Er zijn twee vormen van overbeharing: Hypertrichose en Hirsutisme.  Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar soms ook gecombineerd.

Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de kaaklijn. Haren op de armen worden langer en nemen in aantal toe. Ook de onderbenen en romp zijn vaak zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor en ontstaat in de pubertijd.

Bij Hirsutisme treedt er haargroei op waar mannen normaal gesproken haar kunnen ontwikkelen. Daar hebben vrouwen gewoonlijk alleen donshaar. Zoals bijvoorbeeld op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Daar verschijnt meer en dikker haar. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.

 

 

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.