Oedeem

Oedeem is een verzamelnaam van diverse soorten vochtophoping in het lichaam, te weten: lymfoedeem en lipoedeem. Deze twee soorten oedeem kennen ook verschillende oorzaken.

Lymfe of lymfevloeistof is een kleurloze lichaamsvloeistof die door een apart vatenstelsel stroomt: het lymfestelsel. Bij lymfoedeem is er sprake van een stoornis in het lymfestelsel. Bij een aangeboren afwijking in het lymfestelsel kunnen de lymfevaten en/of -knopen niet goed zijn ontwikkeld. Meestal treedt lymfoedeem op na een ernstige beschadiging of verwijdering van de lymfevaten of lymfeknopen. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een wond, na een operatie of bij bestraling.

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke, chronische ziekte. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte vrijwel uitsluitend bij vrouwen voorkomt. De ziekte wordt niet veroorzaakt door teveel eten. Hoewel overgewicht de situatie wel verslechtert. Het staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling. Bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. Vaak speelt de menopauze of een aandoening, zoals een schildklierafwijking, een rol.

Oedeem is op verschillende manieren te behandelen. Op basis van de intake kiezen wij samen met jou de juiste behandelmethode. Eén van die behandelmethodes is de therapeutisch elastische kous. Deze kous helpt bij het verminderen van oedeem.

Laat een reactie achter